30 dní na lodi za 10 minút na 80 000 snímkach

Časozberné videá sa stali zaujímavou alternatívou klasických videí a fotografií. Vznikli vlastne ich kombináciou. Ich autori zachytávajú a sprostredkúvajú deje v mestskej krajine či prírode, z ktorých jednotlivé obrazy vídame viac či menej bežne. Ak sú jednotlivé fotografie snímané napríklad dlhšou expozíciou, timelaps video ponúkne výraz, ktorý v štandardne natočenom videu nemáte šancu zažiť. Ak sú jednotlivé fotografie snímané štandardnou expozíciou, aj výsledné video pôsobí „obyčajnejšie“. Napriek tomu nás striedanie snímok v rýchlom slede ohromí.

Autor príspevkov na Youtube JeffHK chcel svojim sledovateľom sprostredkovať krásne výhľady na otvorené more. Počas mesačnej plavby použil na nasnímanie time-laps videa pospájaného z 80 000 záberov Nikon D750 s objektívom Rokinon 12mm f/2.8.

JeffHK sa snažil prostredníctvom obrazu zachytiť jedinečné pocity a zážitky z plavby po mori na obrovskej nákladnej lodi. 30 dlhých námorných dní v 10 minútovom videu.. Trasa lode viedla z Červeného mora cez Adenský záliv do Indického oceána, s prvou zastávkou v prístave hlavného mesta Srí Lanky Kolombo, cez Melacký prieliv do prístavu v Singapure, ďalej cez Juhočínske more s cieľom v Hongkongu.

Fotoaparát snímal takmer celú plavbu, s výnimkou dní, keď pršalo. Niekoľko-krát, keď Jeff spal, alebo pracoval v inej časti lode, prístroj zmokol a navlhla šošovka a bolo ju nevyhnutné vysušiť. Obsluha aparátu spočívala aj v manuálnom nastavovaní expozície podľa množstva svetla. Po vyplávaní lode zo Singapuru Jeff zaexperimentoval. Počas noci, keď bol mesiac takmer v splne, nastavil dlhú expozíciu. Rozjasnil noc. V 6:20 minúte videa tak môžeme pozorovať nočné snímky javiace sa ako za denného svetla avšak so žiariacimi hviezdami na nebi.

Nikon D750 umiestnený na palube lode. Všimnite si ako JeffHK zabezpečil stabilitu prístroja pri tomto časovo náročnom snímaní 🙂

Pri sledovaní výsledku Jeffovho úsilia, môžeme aspoň sprostredkovane na niekoľko minút doháňať nekonečné horizoty, byť svedkami neustále sa meniaceho počasia, obdivovať hviezdy a galaxie.. Jeffa, podľa vlastných slov, tieto vizuálne skúsenosti a pohľad na nekonečný vesmír z paluby motivujú robiť v živote viac, ako len existovať.

Niekoľko zaujímavých sekvencií, ktoré môžete vidieť vo videu:
0:32 Mliečna dráha
1:17 Prístav Kolombo (Srí Lanka)
1:45 Obsluha nákladu lode
2:08 Vyplávanie z prístavu v Kolombe počas búrky
2:29 Západ slnka
3:13 Blesky a búrka v Melackom a Singapurskom prielive
3:29 Mliečna dráha na nočnej oblohe s bleskami
4:01 Zvlhnutý fotoaparát počas dažďa
5:09 Priplávanie do Singapuru
5:56 Vyplávanie zo Singapuru
6:20 Nočná obloha osvetlená mesiacom
6:48 Západ slnka
8:30 Súhvezdie Veľká medvedica
8:36 Lode loviace sépie
8:54 Chaotická lodná premávka pri Honkongu
9:15 Hongkong

JeffaHK môžete sledovať na YouTubeInstagrame.

 

 


 Súvisiace články:

Skúsili ste už časozber a time laps video?

Neuveriteľná šou na nebi. Time laps videá Jasona Chu

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *