Tajomná Praha fotografa Richarda Horáka

Opäť prešiel už viac ako mesiac od poslednej vernisáže a v Nikon Photo Gallery nastal čas zvesiť starú výstavu a nahradiť ju novou. Mix najlepších fotografií nafotených Nikonom rôznymi autormi vystrieda súrodejšia expozícia fotografa Richarda Horáka. Na výstave nazvanej Tajomná Praha odprezentuje svoju tvorbu súborom 60 fotografií, ktoré predsavujú prierez jeho doterajšou tvorbou, výlučne fotografiami Prahy. Výstava potrvá od 25. januára do 4. marca 2018.

Richard Horák sa v Prahe narodil a toto mesto miluje a fotografuje. V každom ročnom období, za každého počasia, z najrôznejších uhlov, s ľudským prvkom a prázdnymi ulicami. Jeho tvorbu ovplyvnil fotograf Jiří Všetečka, ktorý sa preslávil fotografiami „stovežatej“.

© Richard Horák: Slunce mezi staroměstskými věžemi / Sun between the Old Town‘s Towers

„Milujem svoje rodné mesto, Prahu, a preto ju tak rád fotím. Nie som vyslovene ranné vtáča, ale pokiaľ chcete vyfotiť Prahu v plnej kráse, musíte jej zložiť poklonu tým, že k nej prídete v dobe, kedy sa rozodnieva, kedy je z rána mladá, nádherná a ochotná vám svoje kúzlo ukázať aspoň na krátky okamih… Všade je pokoj, len občas sa pár opilcov vracia odkiaľsi, ťukajú si na čelo, keď vás vidia so statívom, zaspievajú a potácajú sa ďalej… Fotím Prahu ráno aj večer, zdola aj zhora. Snažím sa hľadať a občas aj nachádzam miesta, odkiaľ ešte nie je toľko okukaná…“, vyznáva sa Richard Horák zo svojej lásky k Prahe.

© Richard Horák: Zasněžená Nerudovka / Snowfall in Neruda street

Tajomná Praha je jeho druhou veľkou výstavou. V roku 2014 vystavoval na pôde Senátu Českej republiky.

Richard Horák dostal svoj prvý fotoaparát ako 10-ročný chlapec od svojho otca, ktorý bol jeho prvým učiteľom. Postupne sa jeho najobľúbejším žánrom stalo fotografovanie Prahy. Od roku 1985 fotografuje výlučne fotoaparátmi Nikon.

© Richard Horák: Deštníky na Karlově mostě / Umbrellas on the Charles Bridge

Autor sa od roku 2012 pravidelne zúčastňuje súťaže Praha fotografická, kde každoročne získava za svoje fotografie Prahy ocenenia. Od toho istého roku fotografuje pre Pražské arcibiskupstvo a od roku 2015 fotografuje pražské pamiatky pre Pražskú informačnú službu. V roku 2016 sa jeho fotografia do hmly zahaleného Karlovho mosta pri východe slnka stala súčasťou prestížneho Nikon kalendára. V októbri 2017 sa mu podarilo zvíťaziť s fotografiou Tajomná Praha vo svetovej súťaži Trierenberg Super Circuit v rakúskom Linci, kde získal zlatú medailu v kategórii Sunrise and Sunset.
Od roku 2016 je Richard Horák členom Asociácie profesionálnych fotografov Českej republiky.

Richard Horák: Tajomná Praha

25.1. – 4.3.2018

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otváracie hodiny:  utorok – nedeľa, 12:00–19:00

Vstupné zdarma

www.nikonphotogallery.cz

 

Zdroj: Tlačová správa Nikon

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *