Create Your Light: Portrét v exteriéri a umenie spolupráce!

Použite NIKKOR Z 35mm f/1.8, aby ste do portrétu dostali viac okolitého prostredia. Portrét Bretta Florensa vyfotený Kathrinou Schafbauer.
Použite NIKKOR Z 85mm f/1.8 S, aby ste svoj objekt odizolovali od okolia a vytvorili úžasný hladký bokeh. Portrét Kathrin Schafbauer vyfotený Brettom Florensom.

Brett Florens je módny a svadobný fotograf a Kathrin Schafbauer je športová, módna a lifestyle fotografka. Spoločne v uliciach Santa Cruz de Tenerife hľadali to najlepšie svetlo, v ktorom by navzájom zachytili nádherné exteriérové portréty! Od pózovania až po osvetlenie, sledujte, ako sa navzájom inšpirovali a nafotili portréty v uliciach, ktoré môžu osvetlením konkurovať štúdiu.

23. téma #CreateYourLight je o práci v exteriéri v prirodzenom svetle a o ľuďoch, ktorých fotografujete. Brett a Kathrin použili iba full-frame mirrorless fotoaparáty Nikon Z 5 a Z 6II a výnimočné objektívy: portrétny NIKKOR Z 85mm f/1.8 S a mierne širokouhlý NIKKOR Z 35mm f/1.8 S.

Pohrúžte sa do tipov, ako využiť stenu ako odraznú plochu, aké sú najvhodnejšie nastavenia fotoaparátu, ako usmerniť váš objekt, aby jeho póza pôsobila prirodzene. Navyše zistíte, ako spolupráca s iným fotografom pomôže zlepšiť zručnosti pri fotografovaní ľudí.

Ulice sú vašim softboxom

Hľadajte odrazené svetlo, aby ste vytvorili jemné, rovnomerne osvetlené portréty. Portrét Kathrin Schafbauer vyfotený Brettom Florensom.
Nos vystavte slnku! Postavte svoj model tak, aby jeho tvár smerovala k svetlu. Portrét Bretta Florensa vyfotený Kathrinou Schafbauer.

„Úžasné svetlo nájdete niekedy aj na podivných miestach.“

Nájsť správne svetlo môže byť výzvou. Ak chcete fotiť portréty, ktoré vystihujú charakter, štruktúru pokožky tváre, môže byť vhodné smerové svetlo, ktoré získate, keď je slnko na oblohe a dopadá na tvár, alebo sa smerovo odráža od lesklých povrchov. Ak chcete nafotiť lichotivé portréty, najvhodnejšie budú miesta, kam nesvieti svetlo priamo a kde je rozptýlené svetlo.

Pozrite si video a uvidíte, ako Brett a Kathrin, keď bolo slnko vysoko na oblohe, našli perfektné svetlo v uličke. Bol tam tieň a slnečné svetlo sa odrážalo od veľkej bielej steny, akoby to bol obrovský softbox. Vytvorila nádherné krémové svetlo. Sledujte a uvidíte, ako môžete využiť slnečné svetlo a sledujte ako môžete vytvoriť efekt bočného svetla pre lichotivejšie portréty.

Naučte sa NAPRIAMO

Povedzte jej, čo má robiť s rukami: Portrét Kathrin Schafbauer vyfotený Brettom Florensom.
Nájdite niečo, o čo sa váš model oprie. Portrét Bretta Florensa vyfotený Kathrin Schafbauer.

Výraz v tvári môže pokaziť portrét, ale ako dosiahnuť, aby sa model cítil príjemne, aby ste mohli zachytiť spontánne reakcie a emócie? Či už fotíte profesionála, alebo niekoho, kto nikdy predtým nepózoval fotografovi, zdokonalenie vašich režisérskych schopností, vám pomôže nafotiť pekné portréty.

Brett máva konkrétnu predstavu o fotke, ktorú tvorí. „Vždy inštruujem ľudí a myslím si, že kľúčový je pozitívny jazyk. Keď niekoho požiadam, aby si priložil k tvári ruku a on to spraví inak ako som očakával, nepoviem mu  ‚Nie, nie tak‘, ale jednoducho ho požiadam, aby sa chytil inak.“ Rovnako dôležité je dávať jasné inštrukcie. „Ak chcem, aby si vybral ruky z vreciek, požiadam ho, aby si vybral ruky z vreciek a preložil si ich. Nepoviem: ‚Nedávaj si ruky do vreciek‘, pretože si pomyslí ‚Počkať a čo mám s nimi robiť? ‚“

Kathrin fotí spontánnejšie: rada necháva ľudí robiť si po svojom a sleduje, ako sa pohybujú, a potom ich trochu usmerňuje. Povie im, aby sa zatočili, aby dostala najlepšie svetlo. Predtým ako ich požiada, aby pózovali, nechá ich pobudnúť vo vlastnej komfortnej zóne: „Vždy im poviem, že prvé zábery sú len o správnom svetle.“ Vždy odzrkadľuje ľudí: „Vždy robím to, čo chcem, aby robili oni, úsmevom, mimikou tváre alebo rukami. Ukazujem im. Trochu s nimi pózujem, aby sa necítili trápne.“

Hovorte s nimi

Rozhovor s modelom počas fotenia, môže pomôcť, aby sa cítil príjemne. Portrét Bretta Florensa vyfotený Kathrin Schafbauer.

Kathrin a Brett majú rozdielny štýl fotenia, ale obaja sa zhodujú, že je dôležité rozprávať sa s modelom. Ticho pri tom, ako si nastavujete fotoaparát, nikomu nepomôže k tomu, aby sa cítil uvoľnene.

Brett je zvyknutý na to, že je filmovaný ale nie fotografovaný. Spôsob, akým sa s ním Kathrin rozprávala počas fotenie mu pomohol, aby sa upokojil. „Hovorila mi, čo robí a myslím si, že je to veľmi dôležité.“ Môžete povedať niečo ako ‚Idem bližšie, aby som vyfotil bližší záber‘ alebo ‚Musím dobre zaostriť‘. Ak je na vás namierený fotoaparát a osoba, ktorá stojí za ním nič nehovorí a iba stláča tlačidlá, môžete byť z toho nesvoji.

Keď sa naučíte usmerňovať, vzbudí to pocit dôvery vo vás, na ktorý budú pozitívne reagovať. Brett to zažil na vlastnej koži. „Nikdy predtým sa s Kathrin nestretol, ale dôveroval som jej, že vie, čo robí. V okamihu, keď zobrala do ruky fotoaparát, pozrela na mňa a povedala ‚OK, budeme robiť toto ‚ a nie ‚OK, tak čo budeme robiť?’“

Pokiaľ ide o usmerňovanie, podľa Bretta je skvelé si ho cvičiť aj doma. Poproste priateľov, rodinu, aby vám zapózovali a môžete si pri tom precvičovať, ako im dať vedieť, čo od nich potrebujete. “Posaďte ich na gauč a povedzte im, ‚Dobre, potrebujem, aby si sa telom natočil trochu viac doprava. Bradu si daj ku ramenu, ruku si prilož k tvári‘ … vyskúšajte si to doma ešte pred tým, ako začnete s klientom!“

Zaostrujte na váš model, nie fotoaparát

Dôverujte automatickej detekcii tváre, aby ste mali správnu expozíciu, kým sa sústredíte na komponovanie fotografie. Portrét Kathrin Schafbauer vyfotený Brettom Florensom.
Dôverujte automatickej detekcii očí, ktorá zaostrí na oči, zatiaľ čo vy komunikujete s modelom. Portrét Kathrin Schafbauer vyfotený Brettom Florensom.

„Neobávajte sa toho, žeby ste museli manuálne zaostrovať“ hovorí Brett. „Automatické nastavenia Nikon fotoaparátov sú neuveriteľné!“

Obaja Brett aj Kathrin odporúčajú, aby ste sa dobre naučili pracovať s nastaveniami fotoaparátu v rôznych svetelných podmienkach. Nemôžete sa počas fotografovania rozprávať, ak ho musíte prerušiť, aby ste našli tlačidlo, alebo nastavenie, ktoré potrebujete použiť.

Pri portrétoch milujú automatickú detekciu tváre a očí Nikon fotoaparátov. Vedia, že môžu fotoaparátu dôverovať, že zaostrí na tvár a oči a oni sa môžu venovať komunikácii s modelom. Aj keď fotografujete v protisvetle, fotoaparát dokonale vyhľadá tvár.

Nastavenia Picture Control Nikon fotoaparátov sú pre Bretta a Kathrin tiež veľkým plusom. Môžete si prispôsobiť nastavenia tak, aby ste ihneď dostali taký výraz, ktorý chcete, a nemuseli tráviť veľa času pri postprodukcii. Môžu byť tiež pomocou pri tvorbe. Aj keď fotí farebne, Kathrin často používa čiernobiele nastavenie, aby na obrazovke lepšie videla kontrast.

Pre viac tipov na používanie automatických funkcií fotoaparátu, vrátane automatickej detekcie tváre a očí, vyváženia bielej a Picture Control sledujte video.

Spolupráca

Pracujte s energiou vášho modelu a nechajte ho robiť svoje. Portrét of Bretta Florensa vyfotený Kathrin Schafbauer.

„Od iných fotografov sa naučíte veci, ktoré na YouTube nenájdete.“

Veci, ktoré vás najviac inšpirujú, môžu byť aj maličkosti. Od spôsobu, akým komunikujete s modelom, ako riešite veci na pľaci. Sú veci, ktoré by ste inak nezistili.

Brett sa nechal uniesť Kathrininou energiou. „Zvyčajne pózujem svoje modely oveľa viac, ale to by už nebola sama sebou. Nechal som ju robiť, čo chce a na fotografiách to aj vidieť. Otvorilo mi to oči… vytiahlo ma to z mojej komfortnej zóny a užíval som si to.“

Kathrin zase inšpirovalo to, ako fotí Brett. „Rada nechávam ľudí robiť si svoje, veľa som sa naučila o pózovaní… je veľmi zaujímavé pri tom sledovať ľudí. Inšpirujeme sa navzájom.“

Brett vždy pracoval iba sám, ale teraz si myslí, že fotografi by mali viac spolupracovať. „Spojte sa pre nové nápady! Nechajte modelku alebo priateľov či rodinu, aby vám pózovali. Ako fotografi sa môžeme navzájom posúvať ďalej. Toto odvetvie je dostatočne veľké na to, aby mal každý vlastný štýl.“

Portrét of Bretta Florensa vyfotený Kathrin Schafbauer.

Choďte von

Teraz ste na rade vy!

Nájdite tieň, skúste nové pózy, skúšajte Picture Control! Od klasických portrétov od ramien vyššie až po portréty, v ktorých priznáte prostredie, nechajte štúdio tak a ukážte nám, ako fotografujete ľudí vonku. Otagujte svoje fotky #CreateYourLight a máte príležitosť, že sa objavia v našej galérii.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *