Nikon Df, znovunájdený klasik

Kto ma trochu pozná, vie,že keď dôjde na fototechniku a jej používanie som tak trochu staromilec. Je mi smutno za veľkými hľadáčikmi manuálnych fotoaparátov s matnicou so zaostrovacím klinom a ručičkou expozimetra. Je mi tak trochu smutno aj za jednoduchými fotoaparátmi, ktoré nerozptyľovali fotografa množstvom funkcií a nebolo ich treba nabíjať každý večer. Stačilo sa ráno zobudiť, vypiť kávu, zavesiť fotoaparát na plece, hodiť do tašky pár filmov a bolo všetko pripravené. Takto si spomínam ešte na filmovú éru s mojim najobľúbenejším fotoaparátom Nikonom FM3A. Určite je v tom kus nostalgie a trošku zabudnutia na problémy s filmom, ale jedna vec ostáva platná.

V jednoduchosti je krása.

Df_revival2

Najlepším fotoaparátom (pre mňa) je ten, ktorý nepotrebujem zapnúť, aby som ho kompletne nastavil. Kompletne myslím nastaviť základnú trojčlenku expozície CLONU, ČAS a ISO, prípadne KOREKCIU EXPOZÍCIE. To v súčasnosti vedia dva digitálne fotoaparáty s výmennými objektívmi – Fujifilm X-T1 a Nikon Df (s objektívmi s clonovým prstencom).

Pred časom som inklinoval k Fujifilmu pre jeho kompaktné rozmery a výhody mirrorless systému, no po určitom čase mi veľmi začala chýbať jedna dôležitá vlastnosť digitálnych zrkadloviek. Násobne vyššia výdrž batérií. Nejde ani tak o celkovú výdrž batérie na jedno nabitie. 300 fotografií v normálnom počasí u mirrorless fotoaparátov nie je zlé číslo. Veď si spomeňme, koľko fotografií sme urobili denne, keď sa ešte fotografovalo na film :). Skôr ide o nepredpokladateľné vybitie batérie, ktoré sa u mirrorlessu deje rýchlo a tiež fotenie v zime. Ani na (podľa indikácie) plne nabitú batériu sa nemôžete spoľahnúť. Jednoducho musíte so sebou nosiť niekoľko náhradných batérií, ak idete čo i len na vzácnejší výlet. V zime je situácia horšia, nakoľko batérie rýchlejšie strácajú svoju kapacitu. Keď som spočítal, koľko náhradných batérií som nosil denne v brašni, aby ma výpadok energie neprekvapil a ako často som ich musel nabíjať, výhoda kompaktnosti mirrorless fotoaparátu sa mi strácala. V skutočnosti som mal hmotnosť rovnakú (ak nie vyššiu), ako keby som nosil v brašni malú Full Frame zrkadlovku. A tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že batériu som musel meniť práve vtedy, keď sa naskytla jedinečná príležitosť zachytiť vzácny moment. To bol prvý impulz zo zopár ďalších, ktoré postupne spôsobili, že som sa po niekoľkých rokoch s mirrorlessmi vrátil k zrkadlovkám Nikon aj vo svojej voľnej tvorbe aj v profi práci.

Df_revival5

Na dokument a street fotografiu je to pre svoj retro look práve Nikon Df. Na jedno nabitie batérie s ním dokážem urobiť aj 1500 záberov a nemusím ich tak každý deň nabíjať ani ich nosiť 5 kusov v brašni. Cítim sa omnoho uvoľnenejší a slobodnejší, hlavne v chladných zimných dňoch a pri akejkoľvek dlhšej výprave či pri lovení neopakovateľného momentu v uliciach. Nikon Df mám rád aj pre jeho vynikajúci výkon pri vyšších citlivostiach ISO a pre rozumné rozlíšenie 16Mpx bohato postačujúce pre street a dokument.

A ďalšie výhody digitálnych zrkadloviek? Lepšia a ergonomickejšia práca s teleobjektívmi, omnoho väčší výber teleobjektívov s AF, lepšie sledovanie pohybujúcich sa objektov pri sériovom snímaní, optický hľadáčik nemá oneskorenie.

A aby som bol v tomto článku objektívny, sú aj výhody, ktoré poskytujú mirrorless fotoaparáty oproti zrkadlovkám. Je to presnejšie ostrenie s extrémne svetelnými objektívmi vďaka zaostrovaniu umiestnenému na obrazovom snímači a náhľad na fotografovanú scénu s reálnym účinkom nastavených expozičných hodnôt. Mirrorlessy sú tiež menej hlučné a nápadné.

Df_revival4

Ako takmer v každej oblasti, aj v digitálnej fotografii platí, že každý typ prístroja má svoje pre a proti. U mňa osobne rozhodla pohotovosť a pripravenosť, u vás to môže byť iné. Čo je ale dôležitejšie, aby sme si vychutnávali fotografovanie a zachytávanie neopakovateľných momentov v živote pre naše spomienky, históriu, ale aj pre estetické či umelecké vyžitie, pre obohatenie seba aj iných. A k tomu vám prajem dobré svetlo a kúsok fotografického šťastia! Fotografujte a užívajte si to

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *