Cestovný statív ako má byť: Peak Design Travel Tripod

Doteraz som si myslel, že fotografický statív až tak často nevyužívam. No keď som začal počítať príležitosti, pri ktorých ho použijem, nie je toho až tak málo. Nie som typický krajinársky fotograf, ani fotograf architektúry, ale veľmi rád si zafotím napríklad večerné mesto, alebo s kamarátmi nejaký ten záber z nočnej prírody. Statív využívam aj pri testovaní fotoaparátov a objektívov, alebo pri dokumente za šera či noci. Samozrejme statív využívam často pri videu, ale tam ide o principiálne iný statív, alebo minimálne hlavu.

Doteraz som mal doma tri statívy. Jeden super ťažký a nemotorný, ktorý bol na špeciálne použitie pod motorizovaný slider na video. Druhý je primerane ťažký a stabilný statív s výmennou stredovou časťou, vyrovnávacou kolískou a videohlavou s pákou. Ten používam na video. Tretím statívom bol maličký kompaktný statívček, ktorý som vedel zbaliť do brašne a mať ho so sebou na cestách, na vychádzke v meste… Bol malý, pevný, ale nízky. Jednoducho bola to náhrada statívu, ktorá mala množstvo obmedzení. No a potom prišiel na trh PeakDesign statív v karbónovej alebo hliníkovej verzii.

Ja som si vybral karbón, a nielen preto, že lepšie vyzerá a je o kúsok ľahší. Nohy v zime nechladia ani cez tenké fotorukavice.

1,29 kg g verzus 1,56 kg nie je až tak veľký rozdiel. Cena 790 € verzus 415 € je väčší. Karbón má ale okrem váhy ešte iné výhody. V mrazoch jeho nohy nechladia tak ako kov a vyzerá o kúsok lepšie. Obidve verzie sú ale funkčne rovnaké.

Vďaka špeciálnemu dizajnu nôh a hlave zapadajúcej medzi kĺby nôh je statív po zložení extrémne úzky. Pohodlne ho zmestíte do bočného vrecka ruksaku.
Dá sa jednoducho upevniť aj na malú brašnu PeakDesign Everyday Sling aj v najmenšej verzii 6l pomocou dedikovaných popruhov na uchytenie príslušenstva.

Prečo som si však PeakDesign statív všimol? Po zložení totiž vďaka špecifickému profilu nôh zaberá minimálne miesto na šírku. Vďaka špeciálnej guľovej hlave, ktorá guľou zapadá medzi kĺby nôh je aj na dĺžku kompaktný a meria v zloženom stave iba 38,5 cm. Aby bolo jasné, nie je to najkratší statív v zloženom stave, ale ponúka maximálnu výšku 153 cm po vytiahnutí stredového stĺpika a 131 cm bez vytiahnutého stredového stĺpika. To znamená pohodlné fotografovanie na cestách. Je to jeden z najvydarenejších statívov, ak vezmeme do úvahy kompaktné cestovné rozmery po zložení, pracovnú výšku, stabilitu a používanie.

To je jednoduché, čo sa týka vysúvania nôh – klasické mechanické páčkové zámky s dostatočným previsom, aby ste ich naraz mohli prstami jednej ruky otvoriť a vysunúť naraz všetky sekcie nôh. Super! Podobne pri zložení statívu ich viete dlaňou všetky naraz zaaretovať.

Hlava si vyžaduje trochu viac pozornosti. Najprv je potrebné pomocou kotúča aretovacej skrutky uvoľniť stredový stĺpik a hlavu povytiahnuť spomedzi kĺbov nôh, až potom sa dá plne ovládať. Prstencom okolo hlavy ovládame jej aretáciu a ďalším prstencom so značkou zámku poistíme rýchloupínaciu doštičku proti vypadnutiu. Na vrchu hlavy je jednoduchá malá libela.

Ako už býva zvykom u značky PeakDesign, hlava je kompatibilná s ArcaSwiss doštičkami. K statívu dostanete relatívne malú doštičku, ktorá sadne medzi dva poisťovacie šrauby, aby sa po uvoľnení z hlavy nechcene nevysunula a nevypadla doštička aj s fotoaparátom.

Dlhá ArcaSwiss základňa na gripe po demontovaní poistiek pohodlne nielen vojde do hlavy ale ju možno posúvať po založení po šírke.

Ak by ste chceli používať dlhšiu ArcaSwiss doštičku, stačí priloženým imbus kľúčom vybrať poisťovacie šrauby a potom do hlavy môžete vložiť ľubovoľne dlhú rýchloupínaciu ArcaSwiss doštičku.

S hlavou sa pracuje dobre, ale uloženie gule medzi tri zubce trochu obmedzuje jej pohyb pri fotení na výšku. Je možné ju v tejto vertikálnej polohe fotoaparátu nakláňať hore a nadol len v určitom rozmedzí uhlov, nie neobmedzene ako pri klasickom dizajne guľovej hlavy. Je to daň za jedinečný dizajn, vďaka ktorému je hlava extrémne kompaktná a ľahká.

Univerzálna základňa pre montáž ľubovoľnej hlavy UNIVERSAL HEAD ADAPTER.
Hlava tretieho výrobcu na statíve PeakDesign Travel Tripod upevnená na univerzálnej základni.

PeakDesign však fotografom či videografom umožňuje bezproblémovú výmenu hlavy pomocou voliteľného adaptéra. Adaptér je v podstate základová doska, na ktorú môžete pripevniť akúkoľvek foto alebo video hlavu. Výmenu základovej dosky urobíte v priebehu minúty. Priloženým imbus kľúčom uvoľnite skrutku, ktorá je uprostred gule a rozdvojíte tým stredový stĺpik na dve časti a potom jednoducho namiesto hlavy opäť upevníte na stĺpik základňu a na ňu akúkoľvek hlavu. Ja som si adaptér zaobstaral a v prípade potreby si na statív upevňujem guľovú alebo video hlavu.

Statívové nohy majú dve pracovné polohu. Jednu pre štandardné snímanie, druhú pre snímanie od zeme, napríklad pri snímaní makra alebo blízkych záberov predmetov na zemi. Ak chcete využiť snímanie blízko nad povrchom zeme, je potrebné rozpojiť stredový stĺpik aby nekolidoval so zemou. Je to rovnaký postup,, ako som popísal pri výmene hlavy za univerzálnu základňu.

Na spodku stredového stĺpika nájdete háčik na zavesenie závažia, ak potrebujete statív dodatočne zaťažiť. Pod háčikom, ktorý sa dá zatlačením a rotáciou vybrať, je schované prekvapenie – extrémne jednoduchý a ľahučký držiak telefónu ktorý presne sadne do ArcaSwiss hlavy. Je to príjemný doplnok, ak si chcete niečo nasnímať mobilom, máte ho vždy po ruke.

Dodávané príslušenstvo

TRAVEL TRIOP BAG

Prenosné puzdro je perfektne vytvarované pre statív a originálnu hlavu. Je už v balení, v prípade straty alebo poškodenia sa dá objednať aj samostatne. Pozor, pri nasadení väčšej hlavy tretích výrobcov už puzdro bude pravdepodobne malé, závisí od veľkosti namontovanej hlavy.

CENTER COLUMN HOOK

Háčik na zavesenie závažia je tiež v balení, dá sa v prípade potreby dokúpiť samostatne.

TRAVEL TRIPOD PHONE MOUNT

Držiak telefónu umožní robiť dlhé expozície alebo snímať stabilné video aj s vašim telefónom. Je v balení a v prípade potreby sa dá dokúpiť.

TRAVEL TRIPOD TOOL KIT

Sada dvoch imbus kľúčov je v balení aj so šikovným držiakom, ktorý môžete mať stále na statíve. Pozor, pri manipulácii, zvlášť pri balení alebo vyberaní statívu sa môže uvoľniť. S touto sadou urobíte všetky potrebné úkony na obsluhu či konverziu statívu – výmenu adaptéra hlavy, rozpojenie stredového stĺpika, odstránenie poistných šraubov, výmena hrotov…

Voliteľné príslušenstvo

ULTRALIGHT CONVERSION KIT

Ak vám stačí malý statív a nepotrebujete vysúvať sekcie nôh, môžete ich odobrať a namiesto nich nasadiť na najhrubšie sekcie nôh odľahčené gumové pätky. Získate tak ultraľahký a pevný statív, ktorý sa vám bude zas o niečo ľahšie nosiť. Znižuje totiž váhu karbónového statívu o 40% – z 1,29 kg na 0,774 kg a váhu hliníkového statívu o 45% . z 1,56 kg na 0,854 kg.

SPIKE FEET SET

Na nožičky si môžete dokúpiť aj hroty SPIKE FEET SET, s ktorými dosiahnete lepšiu priľnavosť a stabilitu na klzkom alebo sypkom povrchu. Opäť ich rýchlo nainštalujete pomocou priloženého imbus kľúča.

UNIVERSAL HEAD ADAPTER

Univerzálna základňa pre montáž ľubovoľnej hlavy. Je popísaná vyššie v sekcii používane statívu.

Skúsenosti

So statívom mám pozitívne skúsenosti. Používam karbónovú verziu nie až tak pre nižšiu váhu, ale skôr pre fotenie v zime, kedy ma karbón nechladí. Dizajn statívu je krásny a vidno, že sa okoloidúci fotografi za ním obzrú.

To by však bolo veľmi málo na dobrý statív. Statív je prekvapujúce stabilný aj pri vysunutá všetkých sekcií a viete sa na neho spoľahnúť aj vo vánku. Karbón sa aj pri rozkmitaní rýchlo „upokojí“.

Napríklad s obľubou fotím nočné zábery na vysunutom mostíku či móle pri Dunaji pri Eurovei, kde často na mostík vystúpia ľudia a rozkmitajú celú konštrukciu. Akonáhle sa však konštrukcia upokojí, statív s ňou a vy ste pripravení fotografovať. Výsledkom sú ostré fotografie plné jemných detailov či už fotíte krajinu s pricloneným objektívom, alebo fotíte nočné mesto či oblohu.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *