Do zákulisia vzniku Nikon Z 8 s posledným tohoročným FotoVideo

S posledným tohoročným číslom FotoVideo sme sa minuli. Ja som odchádzal na predĺžený víkend a časopis medzitým dorazil do schránky. Ešte že bol kvalitne vodeodolne zabalený, lebo celý víkend snežilo a neskôr aj pršalo.

Našťastie v nedeľu večer som vybral časopis zo schránky neporušený. Takže až sa nabudúce bude niekto pýtať, prečo ten plast, poznáte odpoveď. 😊 Samozrejme, plast treba vytriediť a zrecyklovať. 😊

Ak by ste chceli byť ešte viac naklonení prírode a máte už tablet, notebook či počítač, FotoVideo si môžete objednať i v elektronickej podobe. Viac info na ifotovideo.cz

Poďme ale už pod tento čierny obal.  

Ta titulke vás očakáva krásna fotografia Bubo bubo, slovensky výra skalného od autora Jana Striu. Nie je to náhoda, samozrejme vo vnútri nájdete jeho rozhovor na 6 stranách. Otázky kládol šéfredaktor Rudo Stálich.

Ako býva zvykom, rozhovorov je v časopise viac a keď fandíte čiernobielej fotografii, určte sa vám bude páčiť rozhovor s Jiřím Stachem – majstrom čiernobielych zátiší. Pri profesii úžitkového a reklamného fotografa je pre neho čiernobiela voľná tvorba akýmsi relaxom a vy uvidíte, že naozaj stojí za to.

Rozhovor s Martinom Sidrojákom sa nesie v duchu športovej fotografie a tak si na svoje prídu aj milovníci športu a tak trochu aj wildlife, lebo práve Martin si od športu rád odskočí do prírody a samozrejme aj s fotoaparátom. Dlhé sklá treba predsa využiť.

Kevin V. Ton sa v časopise objavuje dvakrát, raz so street fotkami a druhý krát so sociálnym dokumentom v ktorom čiernobielo zachytil svadobný deň Maří a Petra.

Zaujímavými fotkami a montážami plnými farieb sa hmýri najnovší legendárny kalendár Nadácie Archa Chantal. Sú vám tieto obrazy známe? Áno, nemýlite sa, vytvorila ich nikoňáčka Lenka Hatašová a teraz pozor – s pomocou AI – umelej inteligencie. O Tomto projekte vám ešte prinesiem informácie osobitne, len prezradíme, že modelmi pre kalendár boli významné osobnosti ako Marek Lambora, Taťjana Medvecká, Zdeněk Pohlreich, Elizaveta Maximová, Dana Drábová, Lucie Výborná, Marie Rottrová, Pavel Zedníček, Tereza Kostková, Vašek Noid Bárta, Karel Kovy Kovář a Chantal Poullain.

Na 4 stranách nájdete aj článoček, ktorý hovorí o tom, aká inšpirácia a akí ľudia stáli za vývojom nášho najnovšieho profesionálneho modelu fotoaparátu Nikon Z 8. Čo sa schováva za tak úspešným modelom vám prezradia samotní vývojári a ďalší členovia tmi, ktorí stoji za profesionálnym prístrojom Nikon Z 8. Mimochodom, vedeli ste, že práve Nikon Z 8 získal množstvo prestížnych ocenení viacerých významných médií? Naposledy to bol najväčší recenzný portál DPreview, kde vyhral nielen v kategórii najlepší profesionálny fotoaparát roku 2023 ale aj celkovo TOP produkt roku 2023.

Čo by to bol za foto časopis, keby sa nezaoberal aj novou technikou a technológiou. V aktuálnom čísle nájdete články o farebnom gamute monitorov, o stredoformátových prístrojoch, monitoroch ViewSonic, akčných kamerách , objektívoch či dokonca aj o kompaktných dymových prístrojoch.

Vianočné tipy na užitočné a nápadité darčeky pre fotografov a videotvorcov nájdete v dedikovaných článkoch o fotokurzoch a obrazoch spoločnosti CEWE. Techniku si predsa kupujeme najradšej sami, ale dobrý kurz môže byť naozaj hodnotným darčekom a takisto zhmotnené spomienky v podobe okrásnych obrazov na stenu či kalendára.

Po mnohých ďalších článkoch ú skenovaní, instantnej fotografii či úpravách fotografie sa nakoniec na niekoľkých stranách časopis venuje aj vám s celoročnou súťažou Fotograf roku. Tentoraz na veľmi populárnu tému západoviek a východoviek slnka. Kto by predsa nezdvihol fotoaparát v zlatej hodinke vychádzajúceho či zapadajúceho slnka, v takzvanej zlatej hodinke? 😊

Nech sa páči, decembrové vydanie FotoVideo!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *