Do zoo s fotkou Nikonblogu: 5. kolo súťaže o Nikon Zf začína

Niektorí ľudia považujú svet zoologických záhrad za fascinujúci, iní kritizujú ich „umelý chov“. Zoo ale často slúži ako záchranná stanica pre poranené zvieratá alebo zvieratá, ktoré by sa už do prírody nevedeli vrátiť a adaptovať. Tak či onak, prostredie zoologických záhrad môže byť veľmi zaujímavé pre fotografov. Možno si tam trénovať techniku fotografovania zveri od expozície, zaostrovania až po kompozíciu. Tému fotografovania v zoologických záhradách sme zámerne zaradili na prelom babieho leta a jesene, keď zvieratá, ukryté pred letnými horúčavami, začínajú „pózovať“ návštevníkom. Nie, nežartujeme. Keď sme vymýšľali túto tému, nemohli sme tušiť, že začiatkom septembra nás – vrátane zvierat v zoo – budú trápiť vyše tridsať stupňové horúčavy.

Zvieratá v zoo

Zadanie asi netreba bližšie špecifikovať. Stručne povedané, zvieratá v zoologickej záhrade. Nezáleží na tom, či ide o exotické alebo „obyčajné“ zvieratá, je jedno, či fotíte cicavce, plazy alebo vtáky, objektom budú jednoducho zvieratá žijúce v zoologickej záhrade.

Väčšina fotografov sa pravdepodobne sústredí na získanie čo najlepšieho záberu samotného zvieraťa alebo o to, aby zviera na fotografii vyznelo ako z divokej prírody. Takto sa to často na workshopoch fotografovania zvierat v zoo ich absolventi učia. Nemôžete však nič pokaziť, ak dokážete zábery (alebo hoci len jednu z maximálne piatich súťažných fotografií) skomponovať tak, aby bolo divákovi zrejmé, že ide skutočne o zvieratá v zoologickej záhrade. Inými slovami, ak budete fotiť v kontexte okolia, čiže zoologickej záhrady.

Nemusíte sa nevyhnutne obmedzovať len na „veľké zoologické záhrady“. Môžete fotografovať aj rôzne zvieratá  v oborách, na hospodárskych dvoroch a iných miestach, kde sa zvieratá chovajú (opak divokých zvierat).

Súťažné fotografie, ako vždy, nahrajte ako komentár do príslušného príspevku na stránke Nikon na Facebooku. Máte na to dva mesiace a päť fotografií 🙂

Autori troch najlepších fotografií dostanú od spoločnosti Nikon malú pozornosť v podobe praktickej karabínky s logom a ako už viete, automaticky postupujú do celoročného finále. Tam bude cenou krásny full-frame mirrorless fotoaparát Nikon Z f.

Držíme palce a tešíme sa na vaše fotografie zvierat zo zoo, obôr, dvorov či miestnych safari.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *