Moderná klasika: Nikon Z f

Retro je dnes moderné. Či chceme alebo nie, fotoaparát je nielen prístroj na prácu a zábavu, ale tak trochu dopĺňa aj výzor svojho používateľa. Fotografickí nadšenci mi určite dajú za pravdu, že dizajn je u ich prístrojov dôležitý.

Dizajn a ergonómia

U viacerých značiek fotoaparátov sa objavili a objavujú modely, ktoré odkazujú na ich históriu a ponúkajú „neoretro“ dizajn, alebo sa dokonca inšpirujú úplne klasickým dizajnom fotoaparátov spred polstoročia. Nikon Z f sa svojim strihom a ovládaním veľmi nápadne podobá na FM sériu manuálnych kinofilmových fotoaparátov (Nikon FM2, FM3A…). Veľkosťou tela sa ale viac približuje k Nikonu F3, ktorý bol o kúsok väčší a ťažší ako fotoaparáty FM série.

Telo je z horčíkovej zliatiny, vrchná časť aparátu dokonca z mosadze. Mosadz je o trochu ťažšia, ide tu však naozaj o klasickú záležitosť – po dlhšom používaní sa predpokladá objavenie krásnej patiny s leskom mosadze napríklad na ošúchaných rohoch a hranách fotoaparátu.

Telo pôsobí veľmi solídne a robustne. Váha fotoaparátu 710 g napovedá o tom, že na kvalitných a poctivých materiáloch sa nešetrilo. Fotoaparát je utesnený voči prachu a nepriaznivým poveternostným vplyvom a tak s ním možno fotografovať aj v hmle či v slabom daždi. Samozrejme za predpokladu, že aj objektív je rovnako utesnený ako fotoaparát.

S Nikonom Z f som absolvoval aj nepríjemné mrazivé počasie s vetrom a snehovou drťou, nič z toho mu však nevadilo.

Fotoaparát používa u Nikonu štandardné batérie EN-EL15c. Fotoaparát dokáže používať aj batérie EN-EL15b EN-EL15a, ale s nimi bude mať o niečo nižšiu výdrž a nebudú dostupné niektoré funkcie. Ak používate najnovšiu verziu batérií EN-EL15c, môžete ich nabíjať priamo vo fotoaparáte a dokonca používať fotoaparát a zároveň ho dobíjať pomocou USB-C kábla.

Kto niekedy fotil starým filmovým fotoaparátom a páčilo sa mu to, ten si Nikon ZF okamžite zamiluje. Čaro takéhoto ovládania spočíva napríklad aj v tom, že nemusíte zapínať fotoaparát aby ste zistili, čo v ňom máte nastavené. Týka sa to času závierky, korekcie expozície, citlivosti ISO, prípadne režimu snímania. Clonu vidíte v malom okienku pri spúšti, na to ale už musí byť fotoaparát zapnutý. To je trochu škoda, keďže tento displej byť clonu mohol zobrazovať stále –  bez podsvietenia a veľmi šetrne k batérii, podobne ako to bolo kedysi na digitálnych hodinkách. Ak nie ste fanúšikom ovládania pomocou manuálnych kotúčových voličov, stále môžete siahnuť po súčasnom ovládaní pomocou predného a zadného otočného kolieska, alebo dokonca pomocou dotykového displeja.

Ten je vyklápateľný a otočný, takže nie je problém so snímaním z netradičných uhlov, ani so snímaním selfie fotografií a videa. Zaujímavosťou je, že displej sa dá zaklopiť úplne naopak, že ho zozadu nevidno a Z f aj z toho pohľadu pôsobí ako filmový fotoaparát. Úplné zaklopenie displeja je užitočné aj vtedy, keď fotografujete výlučne pomocou hľadáčika a pri nosení na bunde si nechcete poškriabať displej napríklad gombíkmi či zipsom.

No a hľadáčik je naozaj veľký a príjemný na používanie. Pohľad do neho je ako výhľad z okna, keď môžem parafrázovať vetu jedného môjho priateľa pri pohľade doň. Nemá len dostatočné rozlíšenie, zväčšenie 0,8x,výklopný ale aj vysokú obnovovaciu frekvenciu a hlavne medzi displejom a okom vynikajúcu optiku s možnosťou dioptrickej korekcie od -4 do +2

Zaujímavosťou je spúšť fotoaparátu s klasickým závitom pre manuálnu „drôtenú“ spúšť. Do tohto závitu si môžete naskrutkovať aj tzv. soft release spúšť.

Fotoaparát má dva sloty pre pamäťové média, ktoré pojmú SD a micro SD kartu. Pri natáčaní 4K videa sa ubezpečte, že máte naozaj rýchlu SD kartu. Micro SD karty zvyčajne nebudú stíhať ukladať 4K 10 bit video, sú ale super na zálohovanie fotografií a na bežné video. Micro SD karta je tak nenápadná vo svojom slote, že môže slúžiť pre reportérov či street fotografov ako ozajstná tajná záloha aj v prípade, že by im niekto pamäťové médium zhabal.

Držanie fotoaparátu si vyžaduje trochu cviku, keďže klasický dizajn je plochý. S malými objektívmi je manipulácia a ovládanie úplne v pohode, no čím väčší objektív na fotoaparát nasadíte, tým väčšiu potrebu gripu pre lepšie uchytenie fotoaparátu pociťujete. Nosenie fotoaparátu v jednej ruke, napríklad fotení pouličnej fotografie, by som radšej neodporúčal. Ak však máte takéto túžby, alebo chcete používať Nikon Z f s väčšími objektívmi, máte na výber niekoľko značiek gripov, ktoré vyrábajú tretí výrobcovia pre tento fotoaparát.

Ja mám skúsenosti len s dedikovaným gripom značky SmallRig, ktorý lícuje aj funguje perfektne a ponúka naozaj zvýšenú stabilitu a spoľahlivosť pri držaní a používaní fotoaparátu. S týmto gripom už môžete fotoaparát s malým objektívom bezpečne nosiť v jednej ruke.

Ak by ste chceli fotoaparát používať s dlhými teleobjektívmi, aj v tomto prípade by som odporúčal dokúpiť grip pre lepšie vyváženie s ťažkým teleobjektívom.

Mne osobne sa Nikon Z f ovládal veľmi dobre, pripomenul mi roky, počas ktorých som fotil Nikon FM telami na film. Má krásny retro dizajn so skvelým spracovaním detailov. Navyše ho môžete cez Nikon Store dostať v 6 atraktívnych farebných prevedeniach.

Zaostrovanie

Zaostrovanie Nikonu Z f je skvelé. Aj keď má oficiálne menej zaostrovacích bodov ako môj Nikon Z 8, ten rozdiel nie je badateľný. Autofokus je rýchly a presný, mám dokonca subjektívny pocit, že pri nedostatku svetla ostrí lepšie ako u Nikon Z 9 alebo Z 8. Mohlo by na tom byť niečo pravdy, aj v oficiálnych informáciách sa uvádza, že citlivosť AF je až -10 EV. U Z 8 a Z 9 je uvádzané do – 7 EV (- 9 EV pri režime zobrazenia hviezd).

Zaostrovací systém má automatické rozpoznávanie objektov. Automatická detekcia funguje spoľahlivo, či už ide o človeka, jeho tvár, zaostrenie na oko, domáce zvieratá, autá a lietadlá. Pre maximálne urýchlenie zaostrovania si môžete vybrať zónu a jej tvar a fotoaparát už iba v nej potom sleduje objekty.

Kontinuálne zaostrovanie spoľahlivo sleduje objekt aj pri sériovom snímaní aj pri natáčaní videa. Nebál by som sa s týmto fotoaparátom pustiť do zachytávania športu i wildlife. Určite po dlhšom používaní sa mi vyskytne aj takáto príležitosť a dám vám vedieť, ako si prístroj poradil aj v takýchto akčných žánroch. Nateraz som s ním bol ale veľmi spokojný napríklad pri fotografovaní dokumentu o ochrane sadov pred jarnými mrazmi. Fotil som v prítmí až v tme, častokrát iba pri svetle z parafínových sviec alebo faklí a práve tu sa mi zdalo, že fotoaparát je v slabých podmienkach minimálne tak dobrý ako jeho drahší súrodenci Z 8 a Z 9, ale skôr ešte o kúsok lepší.

1/3 s expozícia z ruky - snímka úplne ostrá
1 s expozícia z ruky s akceptovateľnou ostrosťou

Zaujímavé je, že Z f má papierovo aj účinnejšiu stabilizáciu ako Z 8 / Z 9 s účinnosťou až 8 EV (verzus 6 EV). Nemám to ako porovnať, ale stabilizácia je naozaj citeľná a nápomocná pri snímaní s dlhšími časmi z ruky. 1/3 s je pri 24 mm ohnisku relatívne bezpečným časom závierky. Samozrejme všetko závisí aj individuálne od toho, ako sa komu trasú ruky. Niekoľkokrát som vyhotovil ostrú fotku aj s časom 1 s.

Obrazová kvalita

Vo fotoaparáte je osadený 24 MPx full frame senzor, ktorý sa svojim podaním veľmi podobá na dobre známy senzor Nikonu  Z 6 II. 24 Mpx rozlíšenie bohato postačuje na hocijaký dokument, reportáž či iné použitie. Ak by sa vám to zdalo málo, môžete siahnuť po špeciálnej funkcii snímania s posunom senzora po pixeloch, takzvanom pixel shift shooting. Pri ňom fotoaparát vyhotoví viacero snímok, ktoré v programe Nikon NX Studio spojíte do jedného obrazu s extrémne vysokým rozlíšením. Keďže ide o viacero snímok spojených do jednej, tento spôsob snímania využijete pri nehybných objektoch a scenériách. Ak sa niečo v scéne hýbe, môže dôjsť k pohybovej neostrosti v týchto častiach obrazu. Tento spôsob špecifického snímania som zatiaľ netestoval, chcem mu venovať osobitný článok.

Inak je obraz z Nikonu Z f na TOP úrovni medzi 24 MPx snímačmi. Výborný dynamický rozsah, vynikajúci výkon pri vysokých citlivostiach ISO s dostatočným odstupom signálu od šumu. Trúfnem si tvrdiť, že šumom v slabom svetle ide o najvydarenejší fotoaparát s rozlíšením 24 MPx aktuálne na trhu. Fotoaparát umožňuje okrem JPG samozrejme snímanie do nekomprimovaného RAW (NEF) formátu, ale aj do 10 bit HEIF komprimovaného formátu, ktorý umožňuje zachovať viac detailov a lepšie následné spracovanie ako JPG.

Farby sú prirodzené a pomocou profilov Picture Control sa môžete dopracovať k skvelým súborom podľa svojho gusta priamo vo fotoaparáte. Aj jednotlivé profily Picture Control si môžete ešte doupraviť podľa vášho vkusu, alebo si dokonca nahrať do fotoaparátu vlastné profily.

Špecifikom u Z f je čiernobiely režim B&W, ktorý má vlastné manuálne nastavenie pomocou prstenca pod kotúčom s časmi expozície. Týmto kotúčom sa prepíname medzi foto a video režimom a špeciálnym čiernobielym režimom. Áno, je to krok v ústrety fotografom klasikom, ktorí chcú často fotiť priamo do čiernobielej.

Video má na klasický fotoaparát silné špecifikácie. 4K vo frekvencii 30 obr./s bez orezu alebo dokonca 4K vo frekvencii 60p pri oreze s crop faktorom 1,5x. To ale nie je všetko, v týchto frekvenciách môžete točiť 4K video v 10 bit formáte v H265 kodeku priamo na kartu a to až do dĺžky 125 min na jeden záber. Plynulé zaostrovanie počas videa s možnosťou prispôsobenia rýchlosti preostrovania a stabilizátor obrazu sú veľkými pomocníkmi. Vďaka nim natočíte stabilné a plynulé sekvencie vhodné aj na vážnejšie použitie. Fotoaparát môže byť naozaj štýlovým pracovným nástrojom aj pre vloggerov, ktorí využijú otočný displej pre fotenia a natáčanie selfie. O ambíciách Nikonu Z f vo videu svedčí aj fakt, že renomovaní výrobcovia pre neho vyrábajú klietky a rigy pre „dozdobenie“ aparátu a ďalšie potrebné video príslušenstvo (rukoväte, externé monitory, mikrofón…)

8 s expozícia zo statívu

Záver

Čo vám napíšem? Fotiť s Nikonom Z f je pre mňa srdcovou záležitosťou. Je to nostalgická spomienka na filmové časy, ktoré sa už nevrátia, ale práve vďaka týmto klasicky strihnutým aparátom si na ne môžeme takto zaspomínať. Obrazom super stroj podobný na Nikon Z 6 II, no zaostrovaním a rýchlosťou je to viac Z 8 či Z 9. Stabilizáciou a AF v šere ich dokonca o kúsok prekonáva. Páči sa mi aj zvuk závierky, ktorý trochu pripomína zrkadlo, ale je jemnejší a nespôsobuje také vibrácie. Prejav fotoaparátu je naozaj klasický rovnako ako jeho look. Pri fotení v uliciach budete naozaj klasikom. Prístroj možno ovládať aj v rukaviciach  a bez problémov znáša aj fotenie vo vetre, snehu či menšom daždi.

Mať v takom balíčku overený 24 Mpx full frame senzor s 10 bit 4K videom bolo snom fanúšikov fotoaparátov v retro dizajne. Sen sa stal realitou a myslím si, že Nikon Zf si nájde mnoho priaznivcov. Dokumentaristom, street fotografom, bloggerom, vloggerom a všetkým, ktorým sa takýto retro štýl páči, môžem Nikon Z f smelo odporúčať.

Má štýl, ale aj najmodernejšie technológie. Môžete ho ovládať kovovými kotúčmi, ale aj modernými voličmi, dotykovým displejom alebo dokonca spárovaným smart zariadením. Pomocou Snap Bridge aplikácie si môžete napríklad sťahovať automaticky fotky do vášho telefónu a bezprostredne ich posielať podobne rýchlo, akoby ste fotili samotným telefónom. Môžete pritom ale fotiť pomocou plejády objektívov od ultraširokouhlých záberov po teleobjektívy s extrémnym priblížením.

Galéria fotografií z Nikonu Z f

Fotografie boli nafotené do nekomprimovaného formátu NEF (RAW) a vyvolané v Adobe Photoshop Lightroom podľa vkusu recenzenta. Exportované s 90% kvalitou s default doostrením pre web. Na fotografie aplikované default nastavenie redukcie šumu. V lightboxe sa zobrazujú expozičné údaje a nájdete tam aj odklik na foto v plnom rozlíšení.

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Nepochybne vynikajúci fotoaparát, roky som fotil na Nikon. Za mňa chýba tomu dosť dôležitá vec a tá je spojená, ale s objektívom. Ak už retro, tak skla s clonovým prstencom. Inak je to také polovičné za mňa …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *