Novembrové snívanie o kráse – 11. číslo časopisu FotoVideo CZ

Kráse žien je venované aktuálne číslo časopisu FotoVideo. Jeho šéfredaktor Ruda Stálich je klasik a podľa klasikov k fotografickým žánrom neodmysliteľne patrí aj akt, zvlášť čiernobiely akt.

A práve novembrové číslo sa krásou ženského tela zaoberá.

Kúzlo dvanástich strán - Adolf Zika

Hneď prvým a aj najznámejším autorom v čísle na tému akty je nepochybne Adolf Zika. Otec štyroch detí hovorí o tom, ako fotografuje svoj osobný nástenný kalendár. Aj preto sa článok volá Kúzlo dvanástich strán. Že je nafotenie kalendára iba zábavou? Že je to ľahké? Že netreba mať správnu modelku alebo nápad? Že musí prísť aj inšpirácia na mieste? O nutnosti všetkého vymenovaného vás v rozhovore s Rudom Stálichom skúsi presvedčiť Adolf Zika.

Tereza z Davle – Feminissimo

Tereza fotografuje už dlho a vo FotoVideo sa rozhovor s ňou zaoberá čiernobielou monografiou Feminissimo, ktorú v roku 2009 vydal Slovart. Všetky fotografie v nej boli vyfotené na analóg a väčšina z nich aj vyvolaná v tmavej komore. Pri sledovaní fotografií sa vám ťažko bude zdať, že Tereza je vlastne samouk, no už dlho patrí k uznávaným profesionálom v oblasti výtvarnej fotografie.

ELIŠKA SKY - Barva je nedílnou součástí mé práce

Z klasiky a tak trochu nostalgie vás doslova vytrhne farebná smršť vo fotografiách Elišky Sky. Po troch rokoch opäť v časopise FotoVideo s novými nápadmi a realizáciami. Farebné akty, figurálne fotografie aj pestré inscenované portréty. Všetko s určitou nadsádzkou, vlastným štýlom a nekonvenčne. Eliška sa nebojí pracovať a ukázať bežné telo, nie dokonalé, športom či diétou formovaný dnešný ideál.

Lenka Kandravá Imrichová - Snívam o portrétovaní čo najväčšieho počtu osôb

V aktuálnom FotoVideo nájdete aj veľký rozhovor s našou Nikoňáčkou Lenkou Imrichovou o tom, ako s fotografii dostala a o jej dávnejších i súčasných projektoch.

Jak dělá kyanotypie Lucia Horucková

Kyanotypia je názov fotografickej starej techniky, ktorá asi mnohým dnešným čitateľom veľa nepovie. Je zaujímavé ale, že viacerí súčasní i mladí autori sa k starým technikám opäť vracajú. Aby boli unikátni, aby pokračovali v starom novým spôsobom, aby v dnešnej rýchlej dobe spomalili? Aby v dnešnej dokonalej digitálnej dobe priniesli niečo analógové, niečo organické či dokonca chemicky vyvolávajúce sa?

To je z typických rozhovorov či predstavení autorov asi všetko. No tým zďaleka ešte novembrové číslo FotoVideo nemá vyčerpané svoje témy.

Nájdete v ňom predstavenie najnovšej knihy známej fotografky portrétov Alžbety Jungrovej Já věřím / I believe.

Dvojstránka je tradične venovaná aj členom VERUM PHOTO. Tentoraz o RITUÁLOCH a VŠEDNÝCH RADOSTIACH píše Kevin V. Ton. Súbor fotografií nafotil začiatkom roka 2021, počas druhej vlny pandémie Covid. Tvrdí, že určité rituály máme všetci a tie nám pomáhajú prežiť aj v náročných chvíľach.

Dozviete sa tu aj o vtipnej výstave Petra Šálka – Funny Food, ale aj o výstave „Fotokrúžka ateliéru v továrni“ v centre Prahy.

Mesiac pred Vianocami si môžete pripomenúť aj užitočné tipy na darčeky pre fotografov.

Zaujímavým tipom je určite aj spôsob dopracovať sa k zaujímavým fotografiám bez fotoaparátu. A to dokonca k analógovým fotkám. Všetko je založené na svetle a práci so svetlocitlivým materiálom. Prečítajte si o fotogramoch Petra Březinu!

Jak se fotí na šestadvacet?

Nikon ambasádor Petr Jan Juračka na niekoľkých stranách píše a na fotografiách ukazuje, že aj s malým objektívom možno urobiť „veľké“ zábery. Ide o test tzv. pancake objektívu NIKKOR Z 26 mm f/2,8, ktorý sa dá použiť na krajinu, dokument i portrét s okolím. Je to univerzálny objektív, ktorý môžete mať stále pri sebe.

Listopadové povídání s Jiřím Šebkem

Jiří odpovedá Rudovi Stálichovi na otázky o jeho ceste k fotografii, o fotografovaní architektúry, fotografických workhopoch a expedíciách. A keďže je to rozhovor v spolupráci s GITZO, samozrejme aj o špičkových statívoch a ich zmysle pri fotografovaní určitých žánrov.

A ako v každom čísle, ani v jedenástke nemôžu chýbať testy, recenzia či správy o nových produktoch určených fotografom, či už sú to monitory, fotoaparáty, objektívy alebo príslušenstvo.

Na posledných stranách časopisu opäť to najdôležitejšie. Vy čitatelia a vaše fotografie v súťaži Fotograf Roku 2023. Na šiestich stranách nájdete vyhodnotenie 11. témy „STROMY“.

Verím, že vás tento exkurz do nového FotoVidea inšpiruje a že si ho s chuťou prečítate. Nájdete ho v stánkoch, objednať si ho môžete aj domov a môžete ho dokonca čítať v digitálnej podobe.

www.ifotovideo.cz

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *