„Sloboda pod šírym nebom“ – vyhodnotenie májového kola súťaže

Máj sa v našej súťaži Fotka mesiaca Nikonblogu niesol v duchu slobody, voľnosti, prírody, pohybu na čerstvom vzduchu, či oddychu pod šírym nebom. Takýto čas si rozhodne treba užiť na sto percent. Pre mnohých sú práve takéto (možno zriedkavé) chvíle časom, keď chcú úplne vypnúť, sústrediť sa iba na plynúce okamihy, prežívať, sledovať, pohybovať sa bez toho, aby medzi nimi a realitou stál hľadáčik fotoaparátu. Možno práve preto tento mesiac súťažilo iba 67 fotografií. Napriek tomu vidno, že viacerí z vás nenechajú spomienky na chvíle strávené v prírode prejsť do zabudnutia časom, ale radšej si do batohu priložia ďalší náklad – svoj foťák. A vďaka nim, napriek nižšej účasti v súťaži, môžem vyberať spomedzi kvalitných fotografií. Nádherné fotografie verných prispievateľov ale aj doteraz neznámych mien ma priam lákajú nechať prácu a vybehnúť von do prírody. 🙂

Víťaznou fotkou piateho tohtoročného kola súťaže Fotka mesiaca Nikonblogu je krásna, náladová, tak trochu tajomná fotka, ktorá skvele vystihuje tému a zároveň je technicky dokonalá. Hneď pri prvom pohľade evokuje slobodu vyjsť do hôr a “dotýkať” sa hviezdnej oblohy. Fotografia má atmosféru, spája v sebe dobrodružstvo a chlad zasnežených končiarov s útulnosťou a ochranou stanu, ktorú podčiarkuje aj jeho výrazná červená farba. Krásna scéna, myšlienka a dobrá kompozícia. No to všetko by k vzniku tejto snímky nestačilo. Vyfotiť takúto expozične rozsiahlu scénu chce kus fotografického kumštu. Neviem si predstaviť, či sa dá vôbec vyfotiť naraz, skôr si myslím, že minimálne dvoma alebo viacerými expozíciami. Neviem, opýtame sa autora ako býva zvykom a verím, že sa dočkáme pekného príbehu víťaznej fotografie. Štefanovi Condíkovi gratulujem ku krásnej výslednej fotografii, k víťazstvu v tomto mesiaci a postupu do súťaže o hlavnú cenu – fototechniku Nikon v hodnote 1111 €! Za tento mesiac mu zasielame čiastkovú cenu termotašku Nikon.

Foto: Štefan Condík

Májové počasie bolo všelijaké, dážď striedal ešte silnejší dážď, do toho zima, vietor a občas vykuklo aj slnko. Nebolo veľa príležitostí užívať si jarné lúče a tak ste zalovili aj v archívoch. Asi to nie je prekvapujúce, ale medzi autormi, ktorých fotky ma najviac oslovili boli v našej súťaži známe mená. Alešovi Tvrdému vyšli tiež krásne nočné fotografie s tajomnou náladou. Jedna z netypického lovu rýb a pekne farebne zladená “majákovka”, milióny hviezd, žiariaci maják, kto by si neprisadol, a nesledoval túto scénu naživo? Z fotky opäť dýcha sloboda pod šírym nebom.

Foto: Aleš Tvrdý

Foto: Aleš Tvrdý

Marcel Rebro opäť raz zabojoval so svojimi skvelými čiernobielymi momentkami. Zasnežené hory, či leto pri mori, Marcel jednoducho vie, ako nafotiť vysoko pozerateľné fotky. Palec hore!

Foto: Marcel Rebro

Foto: Marcel Rebro

Uznanie za zaujímavú a peknú snímku patrí aj Erike Plávkovej za fotografiu turistov brodiacich sa v snehu na vrchol hory. Atmosféru dotvára inverzné počasie a monotónnym farbám fotografie vytvára kontrast žiariaca žltá bunda jedného z turistov.

Foto: Erika Plávková

Podobný ráz má aj fotografia lyžiara stojaceho nad zrázom od Jakuba Chovana. Veľkosť, teda vlastne “malosť” lyžiara umocňuje dojem veľkoleposti hôr a slobody malého človeka vo veľkej prírode, majestátnych horách.

Foto: Jakub Chovan

Všetkým, ktorí sa v máji zapojili do súťaže ďakujem a zároveň vás pozývam zapojiť aj do júnového kola, ktoré už prebieha ako zvyčajne na Facebook stránke Nikon. Tento mesiac som zvedavý na športové fotografie. Názov témy je Góly, body, fotky. Ak sa vám podarí uspieť a vyhrať niektoré mesačné kolo súťaže, postúpite do súťaže o celoročnú výhru Nikon fototechniku v hodnote1111 €. Viac informácii o podmienky súťaže nájdete tu.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *